Keresés ebben a blogban

Sepúlveda, Luis: A sirályfióka esete a macskával, aki megtanította repülni

"Repülni csak az fog, akinek megvan hozzá a bátorsága."
A hamburgi kikötőben él egy nagy, kövér fekete macska, Zorbász. Semmi gondja a világon, amíg egyszer a gazdája teraszán az orra elé nem pottyan egy halálosan kimerült sirály. Szerencsétlen madár éppen egy olajfolt közepén csapott le a tengerre, felszállnia még sikerült, de elnehezült szárnyával nem jutott messzire.
A macska elhatározza, hogy gondját viseli, pedig a madár nagyon ijesztő és nagyon büdös. A sirály érzi, hogy itt a vég, még tojik egy tojást, és azt kéri a macskától, hogy inkább azt költse ki, aztán nevelje fel és tanítsa meg a fiókáját repülni. Zorbász tudja, hogy aki félrebeszél, arra mindent rá kell hagyni, és szavát adja a madárnak…
Luis Sepúlveda Chilében született 1949-ben. Kalandos világjárás után 1980-ban egy időre Németországban telepedett meg, 1997-től Spanyolországban él. Elkötelezett környezetvédő, aki rangos irodalmi díjakkal büszkélkedhet. Az öreg, aki szerelmes regényeket olvasott megjelenése óta világszerte a legolvasottabb "latinok" közé tartozik. Írt regényt, oknyomozó dokumentarista prózát, önéletrajzi útirajzot és mesét. A sirályfióka történetéből több színpadi változat és egy rajzfilm is született.
Illusztrálta Medve Zsuzsi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése